Hannun tilan keittiöistä
Reseptejä
Muutamia hyviksi havaittuja raseptejä inspiraatioksi.
Bataattikurpitsa-lohkot

Bataattikurpitsalohkot
Bataattikurpitsalohkot ovat oiva lisuke moneen pääruokaan.
Kurpitsan voi leikata lohkoiksi, kuutioiksi tai vaikka kaareviksi "ranskalaisiksi" – ja tarjoilla lähes minkä tahansa pääruoan kanssa.
Lohko-reseptit ovat myös erinomainen tapa hyödyntää pakastettua bataattikurpitsaa. Bataattikurpitsaa siis saa ja kannattaa pakastaa.
Kurpitsan pakastus on kätevää, sillä se on harvoin juuri sopivan kokoinen yhteen ruokaan. Näppärä kokki pakastaa ylimääräisen ja saa helposti käyttövalmista raaka-ainetta myöhemmin.
Perusohje uunissa tai airfryerissa
Ainekset
-
Bataattikurpitsaa (määrä tarpeen mukaan)
-
Öljyä
-
Suolaa
-
Halutessasi muita mausteita (katso vinkit alla)
Valmistus
-
Valmistele kurpitsa:
Halkaise pesty kurpitsa ja poista siemenet. Paloittele haluamallasi tavalla. -
Mausta:
Sekoita kurpitsapalat kulhossa öljyn ja mausteiden kanssa.
Pelkkä suola toimii hyvin, mutta kurpitsa rakastaa myös makeita ja mausteisia makupareja – kokeile esimerkiksi:-
mustapippuria, valkosipulia ja rosmariinia
-
savupaprikaa ja chilijauhetta
-
hunajaa ja timjamia
-
-
Paista:
-
Uunissa: noin 40 minuuttia / 200 °C
-
Airfryerissa: noin 24 minuuttia / 195 °C
Kurpitsa on valmis, kun se on pehmeää ja reunoiltaan kauniisti karamellisoitunutta. -
-
Makeat chili-bataattikurpitsat
(n. 600 g kurpitsaa)
Ainekset:
-
600 g bataattikurpitsaa
-
2 rkl öljyä
-
3 rkl sweet chili -kastiketta
-
2 tl siirappia
-
½ tl suolaa
-
(halutessasi chiliä, esim. gochugaru tai cayennepippuria)
Valmistus:
Pilko kurpitsa ja sekoita kaikki kastikkeen ainekset.
Yhdistä kurpitsat ja kastike kulhossa ja paista uunissa tai airfryerissa, kunnes pinta on kauniin tahmeasti karamellisoitunut.
Jos kastiketta tuntuu olevan liian vähän, lisää öljyä tai sweet chiliä ja sekoita uudelleen.
Tarjoa:
Lisukkeena, tortillan täytteenä, salaatin päällä tai sellaisenaan hapanviilidipin kanssa.
Ylijääneet chilikurpitsat ovat myös erinomaisia pizzan päällä!
Weeknight-kurpitsapelti
Arki-illan pelastus yhdestä pellistä.
Ainekset:
-
Sopivaksi katsomasi määrä bataattikurpitsaa
-
Liha- tai kasvipullia, nugetteja, nakkeja tms. valmista proteiinia
-
Öljyä
-
Suolaa ja mustapippuria
-
(Mausteiksi esim. persiljaa, rosmariinia ja valkosipulia – tai valmista lohkoperunamaustetta)
Valmistus:
-
Mausta kurpitsat ja levitä pellille.
-
Paista 200 °C uunissa n. 20 min (jäisillä paloilla +5 min).
-
Lisää liha- tai kasvipullat (tai muut proteiinit) ja jatka paistamista noin 10 min, kunnes kaikki on ruskistunut.
Vinkki:
Lisää samaan aikaan ruusukaaleja pellille – ne paistuvat sopivasti kurpitsojen kanssa.
Tarjoa:
Majoneesin, dippien tai klassisesti ketsupin ja sinapin kanssa.
Bataattikurpitsa-
muussi

Bataattikurpitsasta voi tehdä maukasta muussia, oma suosikkimme on kuitenkin sekoittaa perunaa ja kurpitsaa.
Lopputulos on makeahko, upean oranssi muussi.
Ainekset 6 hengelle lisuke muussiksi
-
n. 1,2 kg bataattikurpitsaa
-
n. 800 g perunoita
-
Voita maun mukaan
-
Suolaa
-
Maitoa (tai kermaa), sopivan koostumuksen saamiseksi
Valmistusohje
-
Kypsennä perunat:
Kuori perunat ja keitä ne suolattomassa vedessä pehmeiksi, kuten tavallisesti muusia varten. -
Kypsennä kurpitsa:
Halkaise kurpitsa ja aseta puolikkaat uunipellille leikkuupinta alaspäin.
Paista 200 °C uunissa noin 45 minuuttia, tai kunnes kurpitsa on niin pehmeä, että haarukka menee helposti läpi.
(Suuret kurpitsat voivat vaatia pidemmän kypsennysajan.) -
Kaavi ja soseuta:
Kaavi pehmeä malto kuoresta lusikalla.
Sekoita kurpitsamalto ja keitetyt perunat yhteen. Muussaa haluamallasi tavalla:-
Perunaprässi tekee sileää ja ilmavaa muusia.
-
Tehosekoitin tai sähkövatkain toimii kiireisen emännän tyyliin mainiosti.
-
-
Mausta:
Lisää voita, suolaa ja maitoa maun ja rakenteen mukaan.
Maito ei tarvitse olla lämmitettyä – lisää sitä vähitellen, kunnes koostumus on juuri sopiva.
Tarjoiluvinkki
Tämä lempeän makea muusi sopii erinomaisesti esimerkiksi:
-
uunilohen,
-
lihapullien,
-
tai kasvispihvien kanssa.
Bataattikurpitsa-
curry

Hannun talon kurpitsa curry (4:lle)
Ainekset
-
n. 500 g bataattikurpitsaa
-
1 sipuli
-
5 cm pala inkivääriä, raastettuna
-
3 valkosipulinkynttä, murskattuna
-
2 porkkanaa, viipaloituina
-
400 g kanaa tai tofua, kuutioina
-
½ dl öljyä (esim. rypsi- tai kookosöljyä)
-
1–2 rkl curryjauhetta tai curry-tahnaa (maun mukaan, mielellään keltaista)
-
½ dl vehnäjauhoja
-
6 dl maitoa
-
1 dl kermaa
-
1–2 rkl soijakastiketta
-
Suolaa maun mukaan
Valmistusohje
-
Valmistele kasvikset:
Kuori ja kuutioi kurpitsa. Viipaloi porkkanat ja hienonna sipuli, inkivääri ja valkosipuli. -
Paista pääraaka-aine:
Kuumenna öljy isossa kattilassa tai pannussa. Lisää kana tai tofu ja paista, kunnes pinta saa hieman väriä. Nosta sivuun. -
Kuullota kasvikset:
Lisää tarvittaessa hieman öljyä pannulle. Kuullota sipuli, valkosipuli, porkkana ja inkivääri muutaman minuutin ajan. Lisää curryjauhe tai -tahna ja sekoita hyvin, jotta mausteet avautuvat tuoksuviksi. -
Lisää jauhot:
Ripottele joukkoon vehnäjauhot ja sekoita, kunnes ne imeytyvät öljyyn ja muodostavat tahmean seoksen (roux). -
Lisää nesteet:
Kaada maito vähitellen joukkoon, koko ajan sekoittaen, jotta kastikkeesta tulee tasainen. Lisää kurpitsa. Anna hautua noin 15–20 minuuttia, kunnes kasvikset pehmenevät. -
Viimeistele curry:
Lisää kerma, soijakastike ja paistettu kana/tofu. Mausta suolalla ja tarvittaessa lisää curryjauhetta. Hauduta vielä 5–10 minuuttia miedolla lämmöllä. -
Tarjoa:
Tarjoile höyryävän jasmiini- tai basmatiriisin kanssa. Päälle voi ripotella tuoretta korianteria tai kevätsipulia.
.png)